Skonaste Bungen pa on!

Nu har vi tagit oss till on Koh Samet som ligger ca 10mil fran Pattaya. Vi kom hit under eftermiddagen med farja och vi lade ned mycket moda pa att valja boende eftersom vi inte har tankt att flytta pa oss igen forr an fredag nar vi aker tillbaka till Bangkok. Det blev till slut en Bungalow pa ett stalle som heter White Sand Resort och det ar utan tvekan vart dyraste boende hittils. Fast det ar ju inte dyrt anda med 300kr natten ;) Vi fick 300Bath rabatt per natt ocksa for att vi betalade allt i forskott. Stranderna ar fantastiska och on verkar vara lagom stor for att kunna aka pa lite upptacktsfarder nar vi vill ha en pause i solandet och sen finns det tydligen bra dykmojligheter pa flera stallen runt omkring. Vi ska nog vaga oss pa att hyra moppe ocksa, det finns bara en vag som snirklar sig runt on och det ar nastan ingen trafik alls.

Har bor vi i varldens basta Bunge! :)

Hittils ar vi supernojda med Koh Samet, stamningen ar skon och avslappnad och vi har kanonbra boende. Alldeles nyss at vi middag pa en jattemysig restaurang, de hade dukat upp med sma laga bord bland klippskrevorna pa stranden och de hade tanda ljus och lite annan mysbelysning sa det var verkligen stamningsfullt. Det mest stamningsfulla var nog anda nar Robin gick for att vaxla pengar och jag blev sittande sjalv en stund. Det kom en liten lurvig hund och stallde sig pa mattan som vart bord stod pa, han viftade lite at mig, sen fick han varsta nys/fnysattacken och sa avslutade han hela uppvisningen med att runda bordet och kissa pa hornet innan han promenerade vidare. Tack. for. den. Som tur var satsade han pa det bortre hornet dar varken jag eller Robin satt men man funderar ju hur manga som varit dar fore honom.... :)

Vart middagsmys....


Lite markligt, men har pa on har de nog den snabbaste internetuppkopplingen som jag har kunnat anvanda pa hela resan... sa jag passar pa att lagga upp en bild fran igar. Sahar fint hade de arrangerat handdukarna pa vart rum i Pattaya. Nice!

Vi har kannt det som att det ar i slutet av semestern nu bara for att vi inte ska flanga sa mycket mer, men vi har ju faktiskt en tredjedel kvar fortfarande! :) Sen far vi ju se om vi kommer hem pa planerat datum med occupationen av flygplatsen och allt men vi hoppas att det loser sig till det basta! Jag har verkligen sett fram emot nattbazaaren i Bangkok ocksa och som det ser ur nu ar det inget problem att besoka den eftersom den inte ligger i narheten av "problemomradena" men framtiden far utvisa hur det blir med den saken. Vi ska vara forsiktiga hur som helst.

Ha det sa bra hemma! Kramar

Ett rofyllt Pattaya

Det ar lugnt i Pattaya, det ar daligt med folk i barerna och gasthusen har manga lediga rum. Det marks att turismen paverkas av det som hander runt om i Thailand. Vi har sjalva inte markt nagonting av det alls, forutom just att det ar tomt. Enligt uds hemsida sa ar det heller inga forandringar at nagot hall, vi vet heller inget om hur det blir med var hemresa eftersom flygbolaget inte vet sjalva nar de kan flyga igen..
Som sagt paverkar det oss inte sa mycket just nu, vi far se om det marks nagot nar vi kommer till Bangkok i slutet av veckan.

Annars ar val inte Pattaya riktigt i var smak sa vi ska forsoka ta oss vidare till nagot lite mindre stalle redan imorgon.. det har ar lite mer ett feststalle an ett ta det lugnt stalle. Fast vi har hittat ett Mysigt Guest House med riktiga sangar, tacken och kuddar! De har tom. antibakteriell ac och det ar nog bra for vara forkylningar som tyvarr haller i sig.

Det blir en kort rapport idag, vi har ju inte gjort annat an att aka hit...hoppas ni har det bra hemma!

Ang. det som hander i Thailand

Vi kommer ju att aka tillbaka till Thailand imorgon men den resan sker inte med flyg sa problemen pa flygplatserna paverkar inte den turen. Vi laser era mail och kommentarer och foljer med pa ud's hemsida. Tacksamma for att ni foljer med hemifran, for har hor man inget alls om Thailand! Just nu galler undantagstillstandet i Thailand de tva storre flygplatserna i Bangkok och rekommendationerna for turister ar att halla sig darifran och att undvika demonstrationer och folksamlingar. Vi kommer att vara valdigt forsiktiga i Thailand och vi vi kommer ocksa att forsoka halla koll pa ud's hemsida i den man vi har tillgang till internet. Jattebra om ni har mojlighet att fortsatta updatera oss med det ni hor hemma!

Kramar

Angkor Wat idag - Pattaya nasta!

Forst en liten uppdatering pa gardagskvallen. Vi gick till en restaurang pa "bar-street", de hade live-dansare som visade olika inhemska danser sasom peacock dance, fishing dance etcetera. Var val inget som gjorde jattestort intryck och det var nog inte sa kul for dansarna heller eftersom det var valdigt mycket fulla turister pa restaurangen, en gubbe  var tom upp pa scenen och storde ett par ganger, riktigt pinsamt for honom sjalv. Men kul anda att ha sett danserna! Jag skulle lyxa till det lite ocksa genom att kopa mig en drink, jag har inte druckit nat alls pa resan eftersom jag inte varit sugen, jag har bara smakat nar Robin har druckit olika sorters ol. Restaurangen hade dessutom Happy Hour sa det var tva drinkar for en. Tyvarr sa blev det en riktig besvikelse, jag tog en Margarita och en annan drink som skulle smaka mango och sen fick jag en chock nar jag smakade! Det smakade bara ren sprit! Bada drinkarna var som sprit fargad med karamellfarg :) Inte riktigt vad jag hade tankt mig...varken jag eller Robin kunde dricka dem. Robin fick dessutom nagon typ av pinnar i sin matratt som inte gick att tugga i sig, han forsokte verkligen och han ar ju absolut inte krasen, men jag tror det var bra att han inte svalde nagon av dem for da hade han nog fatt diverse toalett-issues senare..

MYCKET sprit for pengarna!

Robins hardsmalta foda. Det syns lite daligt, men typ mitt i bilden ligger en som han tuggade pa i typ en kvart, den gick anda inte att fa isar.. tokmat!

Efter vart misslyckade restaurangbesok (dessutom det dyraste pa hela resan) sa gick vi till nattmarknaden for lite fiskmassage och det blev desto mer lyckat! Det var en mycket underlig kansla att doppa tarna i fiskbassangen med de sma fiskarna som kakade av all dod hud... De lovade dessutom pengarna tillbaka om man kunde halla sig for skratt men det behover de nog aldrig ge for det gick verkligen inte att halla sig! :) Verkligen en annorlunda och rolig upplevelse!

Robin i fard med att skaffa sig "babyfeet", lite laskigt var det allt! ;)

Idag har vi gjort en resa bakat i tiden, till Angkors tempel. Vi hyrde en tuktuk for dagen och valde den "lilla" turen men vi holl anda pa hela dagen, det finns sa manga tempel! Det ena mer storslaget an det andra! Hela miljon runt templen ar fantastisk, det kanns som att man befinner sig mitt i en filminspelning eller nagot. Angkor Wat var enormt imponerande men roligast var nog anda nagra av de annu aldre, lite mindre, templen som lag mer mitt i jungeln och dar skogen for lange sedan har borjat atererovra marken dar templen ar byggda. Riktigt coolt med flera hundra ar gamla tempel dar enorma trad vaxer uppepa taket med rotterna nere pa vardera sidan...man kunde aldrig riktigt se sig matt. Dock var det riktigt dyrt att besoka templen, en endagsbiljett kostade 20USD per person. Sjalvklart beror det pa vad man jamfor med men har ar det enormt mycket. Dock haller de pa och restaurerar nastan alla tempel for att kunna bevara dem, nastan alla ar delvis raserade, och gar pengarna till det arbetet sa kanns det anda val vart det. Angkors tempel ar sa enastaende att jag verkligen hoppas att de kan bevaras pa ett bra satt for framtiden!

Grymma grejer!

Goa Glajors klubb vid Angkors tempel :)


Klattring vid templen...

Robins forkylning haller i sig och jag har ocksa lyckats bli smittad sa nu kanner vi verkligen for lite lugnare aktiviteter. Nasta tripp pa resan kommer vi att foreta pa ett mycket lyxigare satt. Vi har bestallt en taxi till Thailandska gransen imorgon. Det kostar 30USD sa det ar anda inte sa mycket och det ska tydligen ta tva, tre timmar kortare tid an med buss. Dessutom har vi var sextimmars bussresa fran Phnom Penh i farskt minne. Vi reste i shorts och t-shirt och de gassade ac for fullt sa det var nog inte mer an 17-18 grader i bussen vilket nog inte var sadar jattenyttigt for Robins forkylning. Sa taxi till gransen imorn alltsa, sa ska vi ta oss darifran ner till Pattaya ar det tankt for att spendera sista veckan solbadandes... sa vi far lite farg pa oss! Jag har varit i kontakt med vart resebolag ocksa och de har ingen fakta till oss som reser hem i december utan de hoppas att trafiken ar igang igen tills dess. Sa vi far val se hur det blir, sista tva natterna har vi dessutom bokat Hotell Dream i Bangkok sa da kommer vi hur som helst att vara dar.

Pattaya nasta!

Softation i Siem Reap

Idag har vi haft en riktigt skon semesterdag, vi har utforskat centrum i Siem Reap, suttit pa olika serveringar och bara haft det bra :) Centrumkarnan har ar inte sa stor men den rackte till for en lugn dags utforskande. Vi anvande oss av Lonely Planet-boken (saklart) och besokte de flesta av de listade stallena och manga fler. Det ar mycket marknader har och alla stand har i princip samma saker. Det ar olika typer av sjalar, tyger, kuddfodral och dukar, sen ar det olika "angkor wat" prydnadssaker och en typ av stand saljer smycken, mycket silver (sager de) men ocksa mycket bijouterier med stora fargglada stenar. Vi har kopt lite sjalar ( Robin en och jag resten :)) och tva tygbitar som forhoppningsvis ska bli kuddar till soffan och sen hittade jag en ubersot liten vaska i en affar som tillverkar och saljer sidenklader och accessoarer.

Den forsta uteserveringen vi satt pa heter Banana Leaf och var med i Lonely Planet, dar at jag en glass medan Robin satsade pa en Mojito, den sag sa tropisk ut med en liten blomma pa kanten och allt. Den verkligen sa "semester" nar den kom in... :) Pa den andra serveringen at vi lunch, Robin ville dit for att de hade stenugnsbakad pizza. Nar vi satte oss och laste menyn sa visade det sig att de hade krokodil ocksa sa det slutade med att jag at pizza och Robin krokodil :). Fast jag smakade ocksa nan bit av krokodilen och det var helt ok, lite som kyckling, sen fick man lite olika goda saser till och man fick tom. laga till krokodilen sjalv vid bordet pa en liten stekhall som de kom med. Jattemysigt! Robin var extra nojd med det ocksa eftersom han annars har tyckt att maten har varit lite daligt stekt, han vill ha lite mer stekyta sager han sa det var ju perfekt.
                   Det ar valdigt fint har i Siem Reap (las: turistigt) och det ar valdigt dyrt att ata och dricka inne i stan pa de finaste och mysigaste serveringarna. Det marks verkligen att de ar speciellt fixade for att passa turister, det ser precis sa dar tropiskt ut som man tanker sig semesterstallen i fantasin. For oss ar det nastan lite skont nu som kontrast till de dammiga storstaderna i Bangkok, Ho Chi Minh och Phnom Penh.

Annars sa har Robin en nyutvecklad odlefobi, jag tycker det ar lite skojigt for han tycker att de sma odlorna som finns overallt har ar jatteobehagliga. Innan vi gick hit till internetcafeet sa hade han varsta projektet for att flytta bort en odla som hade tagit sig in i vart badrum. Den var kanske fyra cm lang eller sa men det var mycket viktigt att den kom ut ur rummet sa den inte skulle krypa ned och gomma sig i hans byxor eller nagot. Hihi jag tycker det ar lite gulligt jag..for annars ar han inte radd for sa mycket :)

Jag ville lagga ut lite bilder ocksa men natet har ar for segt... far se om jag kan overtala tompin att ga in pa nat mer internetcafe lite senare... :)

Smileys

Nu ar vi framme i Siem Reap. Vi gjorde en smart grej innan vi akte hit, vi fick hjalp av vart Guest House i Phnom Penh att boka rum pa deras "syster Guest House" har i Siem Reap. Det var skapligt skont efter sex timmars bussresa att bli mott av en tuktukforare med en skylt som det stod "Welcome Robin Johnsson Ingrid Saksvik" och bara aka med honom direkt till hotellet istallet for att irra omkring och leta pa kvallen. Sjalva Guest Houset var ocksa en trevlig overaskning, det ar byggt runt en innergard med tradgard och lite stolar och sa, varsta jungelmyset!

Vi kakade lite mat innan vi testade nattmarknaden.

Nu pa kvallen at vi lite mat pa vart mysiga Guest House och sen promenerade vi till nattmarknaden som ligger bara nagra hundra meter bort. Tydligen skapad for turister men otroligt mysig miljo dar ocksa i djungelstuk. Jag hittade inte sa mycket, bara nagra sjalar, men det var skont att bara spatsera runt lite. Dar fanns ocksa en fiskdamm dar man mot betalning kunde doppa fotterna och sa at fiskarna av all dod hud och sa sa att de blev alldeles mjuka. Vi tankte prova forst men sa trodde Robin att fiskarna skulle komma flytande med magen upp om han doppade i sina fotter dar sa vi avstod ;) men vi kanske provar det en annan dag...

Bild pa inngangen till nattmarknaden

Laste innlagget ang. Bangkok flygplats och det hade vi ingen aning om! Vad handlar demonstrationen om? Ar det mojligt att det funkar igen nar vi ska flyga hem?




Har ar bilder fran tidigare idag nar vi var pa Toul Sleng, det kanns verkligen inte som att det ocksa var idag... vi har lite tempo pa att gora grejer! Fast efter Siem Rep blir det lugnare, da ska vi lagga oss pa nan playa! Fast forst ska vi se Angkor Wat, vi funderar pa om vi ska satsa pa att se templen fran elefantryggen, det kan man tydligen gora och det verkar jattemysigt!

Pa vag snart

Nu ar vi snart pa vag fran Phnom Penh till Siem Rep, bussen gar om en och en halv timme. Vi ska passa pa och fa i oss lite mat innan vi sticker bara.

Vi tog en promenad till Toul Sleng museumet nu pa formiddagen, det var skont att rora lite pa sig. Museumet ar valdigt stort, det var ju en skola har i staden innan Pol Pot och hans roda Khmerer gjorde om det till fangelse. Varst var nog bilderna som de sjalva tog pa sina offer nar de fangslade dem, och sen illustrationerna av de olika tortyrmetoder som anvandes. Man maste ha en ganska tvistad hjarna for att faktiskt lagga ned tid pa att tanka ut hur man bast ska plaga manniskor. Flera av metoderna gick ut pa att anvanda olika typer av upphangning, sedan fick offren hanga tills de blev medvetslosa och da togs de ned och vacktes upp (garna genom att doppa deras huvuden i ackligt vatten) bara for att gora om proceduren igen. Annars var det populart att satta fast offren i olika obekvama stallningar under vatten vanta tills de blev medvetslosa och da tappade man ur vattnet, vackte dem och gjorde om hela procuduren igen. Precis som killing fields sa ar hela grejen sa sjuk att det ar svart att riktigt ta in det och inse att det har hant pa riktigt och att det hande for bara nagra decennier sedan, inte pa 1600 talet....

Nu kom Robin ocksa ner sa vi ska ata lite innan vi sticker. hoj!

Killing Fields.

Det har internetcafeet ar ganska dyrt, inte. Det kostar hela 3kr/timme att surfa har :)

Idag vaknade vi ganska tidigt efter att ha sovit ganska gott en ganska lang natt. Tyvarr har Robin ocksa lyckats bli forkyld sa han har varit lite hangig idag, darfor drog vi ned lite pa det planerade tempot. Vi hade tankt att hinna med bade Killing Fields, fangelset och marknaden idag men vi sparade fangelset till imorgon sa att vi kunde halla tempot nere, stackarn.

I tuk tuken pa vag till central market. Det ar hogertrafik i Kambodja, fast det ar inte sa noga... ;)

Vi akte forst till central market som ar den storsta marknaden har i Phnom Penh, det var sa mycket saker dar! Stort och ett myller av folk, fast det fanns inte sa mycket som vi ville kopa, vi tittade lite pa iPod-kopior men de ar inte sa billiga att man vill chansa utifall de gar sonder. Det enda vi kopte var en Lonely Planet-bok om Kambodja, fran och med nu ska vi alltid kopa en san bok om stallen innan vi reser nanstans, de ar sa bra! Kanns lite dumt dock att kopa den har eftersom det garanterat ar en kopia och vi vill ju stodja fortfattarna eftersom vi gillar det de gor... naja vi har ju inte mojlighet att kopa nan akta har iallafall sa det far vara sa. Vi far kopa akta till nasta resa istallet, for fler lar det bli! :) Pa marknaden var det ocksa valdigt mycket tiggare, jag ar sa kluven till hur man egentligen ska gora, om man ska ge dem nagot eller inte? Enligt reseboken ska man inte gora det men det ar jattesvart nar det kommer nagon som ser lidande ut eller har ett litet barn med sig och ber om pengar till mat. Sen har vi ocksa markt att ger man till nagon sa star det snart hur manga som helst i ko brevid en och SA val tilltagen resekassa har vi inte sa att vi kan sponsra alla behovande. Det ar svart det dar... jag kanner mig sa taskig ocksa nar jag inte ger nagot. Tips i fragan nagon?
                                   
Vi tog en tuk tuk till ett grymt overpris till Killing Fields efter lunchen. Det ligger 15km utanfor staden och det var trevligt att komma ut och aka lite sa vi fick se lite omgivningar ocksa som omvaxling till stadsmiljon. Tydligen ar det ett Japanskt foretag som har hand om Killing Fields och tar intrade och sa fran turisterna, lite udda att ett utlandsk foretag ska tjana pengar pa Kambodjas olycka? Men Kambodja ar ett fattigt land sa de har gjort nan deal om det dar sa att foretaget bland annat hade gjort i ordning vagen ut till falten och sa.. men anda kanns det som ett konstigt arrangemang.
Killing Fields ar idag en valdigt fridfull plats och vi hade valdigt svart att faktiskt forsta vad som hande dar for bara nagra decennier sedan, det gar liksom inte riktigt att forsta for oss som aldrig egentligen har upplevt nagra hemskheter. Fran de aren, 75-79, finns ocksa valdigt lite kvar idag. Det ar klart att de forsokte stada bort sparen sa bra som mojligt efter de hemska brott de begatt. Det var till och med sa smart uttankt att de flesta av massgravarna gravdes under den torra perioden pa stallen dar floden gick under regnperioden sa att nar regnet och floden kom sa tog den med sig mycket av bevisen.
                               Usch, det ar verkligen svart att forsta vidden av de har brottens grymhet, inte bara de personer som ultrakommunisterna ansag som sina fiender mordades utan aven deras familjer och vanner, hur mycket folk som helst och pa otroligt grymma satt. Pol Pots regim mordade tom sina egna mordare efterhand sa att ingen skulle ha koll pa exakt hur manga som hade avrattats, det kallar jag iskallt beraknande! Eftersom Roda Khmererna var sa noga med att stada efter sig sa ar inte Killing Fields idag stort mycket mer an ett boljande landskap med informationsskyltar och avgransningar runt de olika massgravarna (fangarna var sjalva tvungna att grava gravarna innan de dodades och lades dar i). Det man mots av direkt man kommer dit ar ett stort minnesmonument dar alla skallarna fran de narmare 20000 som dodades dar ligger uppradade, sorterade efter alder. Det jag tyckte var mest gripande var offrens klader som ocksa de fanns samlade i monumentet, just grejen att det var helt vanliga klader vittnade verkligen om att dessa hemska brott drabbade helt vanliga, oskyldiga manniskor.

Har ar nagra av skallarna och under ligger alla offrens klader.


Pa vagen tillbaka fran Killing Fields stannade vi och tog lite kort pa landskapet utanfor stan som ar jattefint!

Imorgon sa vi borja dagen med ett besok i fangelset dar folk satt tillfangatagna och torterades innan de fordes till Killing Fields for att avrattas, det blir intressant att se. Sedan har vi kopt bussbiljetter som tar oss till Siem Rep imorgon eftermiddag, den resan tar sex timmar sa vi ar inte framme forran imorgon kvall. I Siem Rep ska vi se Angkor Vat och sen passar vi nog pa att se staden i ovrigt ocksa nar vi anda ar dar, men efter det sa lutar det starkt at att det blir nagon slapp badort med lite snorkling och annat, det skulle vara skont nu bara Robin blir kvitt sin forkylning!


Har ar en bild fran igar nar vi var pa vag med baten over mekongdeltat.

Nu snorvlar Robin alldeles for mycket har brevid sa vi ska nog ga hem och lagga oss, ha det sa bra dar hemma!

Kambodja

Nu, har vi antligen kommit fram till Kambodja efter tva kampiga dagar pa resande fot. Vi valde ju att resa hit med en omvag for att se Mekongdeltat pa vagen och det har varit roliga men jobbiga dagar. Vi har fatt se mycket spannande, igar akte vi turistbat pa deltat och kollade pa den flytande marknaden samt at mat pa en lokal restaurang. Sen borjade det riktiga aventyret for da borjade det regna, inte regna som hemma utan nan dar uppe tog typ en badtunna och hallde pa oss oavbrutet. Vi blev blota. Minst sagt. Det regnade hela tiden medan vi akte baten tillbaka, sen skulle vi ta nan annan typ av farja tillsammans med mestadels Vietnameser och den hade tak men inga vaggar sa det var ocksa blott och fullt med tiggare, inte hade vi tagit ut nagra pengar heller sa vi hade inget att ge dem. Den resan var dock ganska kort som tur var men det var lite promenerande till och fran farjan och sa. Sen sa fick vi satta oss pa bussen som skulle ta oss till hotellet, det var sa skont att komma fram och duscha! Jag tror aldrig jag har varit sa klibbig nan gang innan... forts regnandet och sen luftfuktigheten pa det... Vi sammanfattade gardagen som sa att det var lite jobbigt nar man var mitt i det men sa har efterat, redan idag faktiskt, sa ar det en bra grej att ha upplevt.

Utflykten fortsatte idag med en ny battur och vi besokte en flytande fiskfarm samt ett islamistiskt minoritetsfolk som bodde pa nagra oar i deltat. Hela turen var valdigt "turist-krystad" och guiderna var valdigt stressade, fiskfarmen var typ, av baten, "Ser ni dar har de fiskarna" och sen pa baten och aka igen. Samma med minoritetsbyn, av baten springa igenom, sen pa igen. Jag ville kopa en sjal darifran som de ogifta kvinnorna satt och vavde men da hade vi missat baten, oj sa brattom de hade! De sa inget om det men jag tankte att det kanske var nan viss tid vi skulle vara vid gransen eller sa som gjorde att vi hade sa bratt. 
                         Det borjar bli manga stamplar i passet nu, bara pa en vecka har vi fatt tre med den vi fick idag nar vi kom in i Kambodja, sant ar jag barnsligt road av ;) Forsta intrycket av Kambodja kom egentligen nar vi kom av baten och skulle aka buss in till Phenom Penh, alla husen har ben har! De star pa palar nagra meter fran backen och en del ser riktigt skakis ut... men det ar mycket sankmark sahar nara deltat sa det behovs sakert eftersom jag kan tanka mig att vattnet star mycket hogre under regnperioden.

Planen vidare ar inte helt klar just nu, har i Phenom penh vill vi se "killing fields" och fangelset efter Pol Pot och sen ska de ha nan stor marknad ocksa, jag laste pa Marias blogg att hon hade shoppat en del klader sa det maste undersokas! :) Hade velat lagga upp bilder men det var enormt seg upkoppling sa det far bli sen.. far se om nat internetkafe kan ha snabbare an hotellet?

Sen vill jag passa pa att saga stort grattis till dig, Ingeborg (min faster) som fyller 50 idag! Grattis! Jag hoppas att du hade roligt pa din fest, det var trakigt att den krockade med var resa! Jag har sett ditt meddelande som du skickade tidigare men vi har trassel med mobilerna, det gar inte att skicka och tydligen inte att ringa till mig heller...men vi far horas nar vi kommer hem, stor kram fran oss!

Och stor kram till er andra ocksa saklart! Jag tycker det ar superkul nar ni skriver sma kommentarer till oss. :) Ha det bra!

Uppdatering

Jag blev sa irriterad pa att jag inte fick upp bilderna tidigare sa vi var tvungna att ga till ett internetstalle och blogga lite till... :) Sedan har jag kommit pa att jag tycker det ar grymt kul att blogga  vilket var en trevlig overraskning eftersom vi sparar mycket tid pa det har viset. Jag skriver ingen vanlig resedagbok som jag brukar gora utan jag slar istallet tva flugor i en small, resedagbok och sen far ni dar hemma veta vad vi pysslar med samtidigt.

Den har skojiga skylten sitter pa toaletten i vart hotellrum... ;)



Har ar den sota ungen vi traffade tidigare idag, vi sokte skydd under samma trad som honom och hans farmor? nar det borjade monsunregna pa eftermiddagen. Han skrattade jattemycket at oss for vi sag nog konstiga ut  och vi tyckte han var sa sot! Snacka om million dollar smile! Tank vad den har ungen skulle salja blojor om han var med i en reklamfilm!

Utprovning av en "sniper-bunker"  vid tunnlarna. Det har var inte de tunnlarna som man kunde krypa flera mil i utan det har var en speciell sorts bunker som de lamnade  snikskyttar i och sen nar amerikanerna slog lager sa hade de i princip krigare i deras lager... smart, men fy sa otackt for de krigare som blev lamnade dar..


Nar vi var klara med rundvandringen vid Cu Chi sa fick de som ville prova att skjuta med gevar eller pistol? Men vi vapenvagrade, kanndes lite udda att de forst fordommer allt det hemska som hande under kriget och sen ska man fa prova att sjalv skjuta...lite val magstarkt for min del...Robin stod nog over ocksa for att skona sin horsel (forutom att han inte ville) det var inte mycket till horselkapor man fick pa sig och bra sanna bor man tydligen ha according to Johnsson

Robin kryper i tunneln, han sitter pa huk pa bilden, da far man en uppfattning om hur trangt det ar, men det var svart att fa med det pa bild tyvarr!  Usch det var jobbigt at honom som ar sa lang stackarn, han fick nastan kramp i laren! :) Hehe, jag hade latt sprungit i fran honom dar i underjorden men sa ar jag ju ocksa lite mer vietnamesig an han ;)

Underjordisk verksamhet

Idag har vi gjort en djupgravning i underjorden, vi tog en trip till Cu Chi tunnlarna, 6,5 mil fran Ho Chi Mihn City. I turen ingick en engelsksprakig guide och var var en filippin/vietnames som stred for usa under kriget. Ganska spannande livshistoria maste jag saga, men han verkade lite bitter eftersom kommunisterna har inte litar pa honom tack vare hans forfaranden under kriget sa darfor har han "degraderats" till att vara turistguide. Han heter mr Bin eller som han tydligen blev kallad av sina amerkanska vanner, Mr Bean. Mr Bean var med oss under hela resan dit, berattade fakta och historier, och han var aven den som guidade oss framme vid tunnlarna. Forutom sjalva tunnlarna var det ocksa mycket ovrig fakta om kriget, laskiga exempel pa hemska fallor som gillrades i terrangen at amerikanerna och dylikt, mycket av det jag saknade pa museet igar fick vi har sa det var jag mycket nojd med! Mr Bean var ocksa en mycket underhallande guide, mycket pga hans skojiga historier i kombination med hans sarkastiska bitterhet, tex borjade han flera ganger beratta historier, avbrot sig mitt i for att saga "do you want to know or what?" sa att vi fick uppmana honom att fortsatta.

Hojdpunkten var anda nar vi fick prova att krypa lite tunnel sjalva, det var som mr Bean sa "The highlight of the tour", och han gjorde mycket klart for oss innan vi fick ga ned att det var pa eget ansvar och han hade absolut inga planer pa att ga ner och hamta oss! :) Varningen var befogad, det var verkligen trangt dar nere(!) och nar vi sjalva fick prova sa forstod vi ocksa hur genomtankt det hela faktiskt var. Det finns olika nivaer som var avsedda for olika saker och forflyttningsgangarna var gravda i sicksack for att en eventuell forfoljare inte skulle se sa langt framfor sig. Sedan ocksa det faktum att gangarna var anpassade for vietnameser och inte alls passade amerikaner. Vi markte stor skillnad mellan mig och Robin, jag kan val vara i samma size som en vietnamesisk soldat medan robin mer ar som en amerikansk, jag tog mig ganska latt fram ned ryggen bojd men benen skapligt strackta medan robin hade valdigt jobbigt eftersom han fick ha benen nastan helt bojda. Som gjort for vietnameserna att springa ifran en jagande amerkan alltsa!

Ahh.. Vi bor pa som ett familjehotell, det verkar vara liksom flera generationer som bor har och driver tillsammans. Nu linkar "morfar" hotellagare precis in genom grinden, han har tydligen varit med om en mopedolycka och hans ena fot ar alldeles skrapad/brand och jag undrar om den inte skulle sys egentligen... Trafiken har ar verkligen vild, till storsta delen ar det bara mopeder och alla aker lite hur som helst. Det ar ju hogertrafik har men plotsligt kan det komma nan pa vanster sida eller pa trottoaren. I korsningar ar det inte tal om vajningsplikt utan det ar bara att hanga sig pa tutan och kora... samma sak om man ska over vagen, bara att blunda och springa i princip. Usch... hoppas det gar bra med hans fot! Jag forsokte prata med honom och fraga om han varit till sjukan men han pratar sa dalig engelska och jag pratar ju inte ett ord vietnamesiska tyvarr..

Jag hade en del bilder fran tunnlarna i dag som jag tankte lagga upp men det funkar inte fran den har datorn, det var ocksa en bild pa en dodligt sot unge som vi traffade pa vagen till marknaden som vi besokte pa eftermiddagen... jaja jag for ta det nar det finns en battre dator....

Fotsvett och citronjuice


Robin som ananasmannen i Bangkok, datorn kranglar med mig sa jag far inte upp nagra bilder harifran nu...

Jag trodde att jag visste hur fotsvett luktade. Det visste jag inte, jag hade inte en aning... Eftersom det ar typ monsunregn har, 100% luftfuktighet och 35 grader varmt sa blir man ganska klibbig. Nar vi kom hem och tog av oss skorna efter att ha plaskat runt hela dagen sa luktade det verkligen APA :) usch... att mina sma fotter kan lukta sa pass illa ;) Fast Robins var inte sa delicious dem heller...

Over till lite trevligare saker. Vi har kopt biljetter nu. Bade till en utflykt imorgon for att se tunnlarna fran kriget och sen till Mekong Deltat i overmorgon, den turen ar tva dagar lang och slutar i Phenom Phe, Kambodja. Vi besoker pa vagen den flytande marknaden, vi ska cykla pa nan o och besoka en islamsk minoritet som bor efter vagen. Mycket spannande grejer! Vagar knappt tanka pa vad sadana utflykter skulle kosta hemma men har kostar det overkomliga 576kr for tva. For bada utflykterna, med engelsksprakig guide, en lunch, en frukost, batturer, cykelhyra, buss med ac osv. osv. Helt sjukt egentligen...

Angaende citronjuice sa har jag hittat en ny favoritdryck, just det, citronjuice!  De har det pa de flesta restauranger har och det ar helt underbart gott i varmen, kallt och laskande och med sakerligen alldeles for mycket socker... ;) Men ar det semester sa ar det! Pa var promenad till kvallens andra glas citronjuice sa gick vi forbi en frisersalong dar vi gick in och Robin fick sig en 25kronors klippning. Han som klippte var riktigt skicklig men jag fick halla mig for skratt nar de kammade till honom sen och de vattenkammade allt har rakt framat som en liten lugg, han sag ut som en riktig mamas boy :) Fast han rufsade till det sen sa det blev bra ;)


Ho Chi Mihn City

Igar flog vi hit till Ho Chi Mihn City, Vietnam. Vi bor pa ett litet hotell i backpackeromradet och vi har mjuka sangar, kuddar och paslakan att ha pa oss nar vi sover samt ac, yees! Sa darfor trodde vi att vi skulle sova sa bra inatt. Vi har varit sa trotta eftersom Mom Guesthouse lag pa varsta partygatan, vi hade ingen ac och inga tacken. Men chi fick vi... Jag sov en stund riktigt bra typ mellan nio och tio igar kvall annars har vi bara slumrat, var tom helvakna nagra timmar i natt och lag och laste, istallet sov vi till 12:00 pa dagen sa det gar inte sa bra for oss med dygnsrytmen...

Nar vi kom hit igar kvall sa var det typ monsunregn och vi blev paflugna av massa taxichaufforer som ville ta oss in till stan for hiskeliga priser... men vi traffade en trevlig polis som sa att man kunde aka public bus fran stationen en bit bort sa det gjorde vi och det var ett kap. 1,5kr st for biljetterna :)

Idag har vi varit pa krigsmuseet har i Ho Chi Mihn City och kollat. Lite av en besvikelse tyckte jag nog, det ar ju hemska bilder och fakta forstas men jag hade nog vantat mig att kanske fa reda pa lite mer an jag visste innan men det var ganska daligt med det. Aven manga av de hemska bilderna darinne hade jag ocksa redan sett, missforsta mig inte jag vet att man inte kan bli paminnd for manga ganger, men jag hade nog hoppats fa lara mig mycket mer nytt om kriget och dess orsaker etc.

Just nu sa tjuvbloggar jag gratis i en datorbutik :0) Vi gick in har for att kolla om min dator var billigare har an hemma men det var den inte, sen borjade det typ monsunregna ute igen sa vi blev knappt utslappta av vakten som tyckte att vi skulle stanna tills regnet lugnade sig. Sagt och gjort, da upptackte vi att datorerna var igang och uppkopplade till natet sa da var det bara att passa pa! :)

Vi funderar pa att ta oss vidare till Kambodja ganska snart, det ar fruktansvart varmt har och det regnar ratt mycket...inte for att jag ska gnalla nu nar vi ar pa semester men det var mer behagligt i Bangkok...
Vi har kollat upp priser till Kambodja harifran med buss och det kostar typ 80SEK per person och sen kan man skaffa visum vid gransen sa det lutar nog at att det blir var nasta anhalt. Sa funderar vi pa att ta nat lugnt badstalle i Thailand innan vi aker tillbaka till Bangkok, det skulle vara skont att komma utanfor storstaderna ett tag och softa lite...

Hoppas ni har det bra hemma och att ni inte fryser allt for mycket! Kram

Thaiboxning och Marknad

Vi tog en tuktuk till arenan dar boxningen skulle vara. Val dar sa blev vi pahoppade av tio biljettforsaljare som ville att vi skulle sitta vid ringside. Vi fick veta att det hela skulle halla pa i fyra timmar sa vi bestamde oss for att se oss omkring lite innan vi gick in. Da sjonk biljettpriserna ganska kraftigt men vi tog anda en promenad. Efter gatan vid arenan var det massa stand med olika typer av mat och pa ett stalle hade de olika insekter och larver som var grillade? Robin ville saklart prova och da kunde jag ju inte vara samre. Fast jag kunde inte farma mig att ata en grashoppa med ben och allt som var det varsta de hade. Sa jag nojde mig med en liten larv som sag ut som en likmask... :) Ingen var mer forvanad an jag haha.

Matmarknaden tog slut sa vi gick at andra hallet mot en sak vi hade sett pa vagen till arenan, nat som kallades nightbazaar och det var toppen!! Alla grejer vi har kunnat shoppa hittils efter gatan ar bara skrap i jamforelse, det ar typ battre an silkmarket! Otroligt men sant. Det ar som sma designershoppar pa en marknad som aldrig tar slut. Det var snygga moderna klader som man kan ha hemma, alltsa inte bara sommargrejer, kan tanka mig att Kickan skulle ha alskat det ocksa! Innan matchen handlade jag tva blusar/skjortor och Robin en klocka, sen gick vi dit efter matchen igen och jag handlade en klanning, ett skarp och ett halsband, saa nice!!

Angaende Thaiboxningen sa var det en ratt sa trevlig tillstallning, det var inte alls sa "grymt" som jag hade forvantat mig, anda var det en "mastar-match" som vi var pa. Men aven om det inte var sa grymt som jag trodde sa ar jag anda kluven till sporter som gar ut pa att man ska gora illa varandra. Jag har lite svart for att det liksom ar syftet. Det finns ju manga idrotter dar man kan gora illa sig (hur manga cirkusartister dor inte varje ar?) men problemet for mig blir liksom nar det ar sjalva syftet... Det var en rolig upplevelse iallafall och trots patryckningar fran biljettforsaljare sa bestamde vi oss for att ta "samsta" laktaren, staende langst bak med nastan bara Thailandare. Vi sag riktigt bra anda och det ar ju roligare om man far vara med de inhemska medborgarna istallet for bara vasterlanningar!Chaufforen som korde oss till Boxningsstadion. Han var jatteintresserad av Thaiboxning och hade hela taket fullt av boxningstidningar..fast Robin var tuffare, han at en grashoppa...med allt kvar liksom..ja. jag. at. en. mask. Ingen var mer forvanad an jag... :)Varldens basta marknad?

Lite bilder

tva olika klanningsmnodeller, jag har kopt en som ar som den hogra, fast vit med grona blommor. Finns ocksa utan blommor i olika andra monster.Fler farger/modellerJag och min kompis sugar-water forsaljaren, tyvarr smakade det strumpa. Fast det var ju inte hans fel att vi ar ovana att dricka sant. :)En mysig restaurang som vi hamnade pa nar vi genade i varldens minsta grand.Samma matstalleHar ar nagra farger som ballongklanningarna kommer i.

Bangkok

Vi kom fram igar pa formiddagen men den dagen spenderades mest med att forsoka halla sig vaken... :) Vi tog in pa ett litet vardshus som heter Mom's Guesthouse. Det ar jattebilligt, vi betalar bara 300B per natt, det finns badrum och dusch i korridoren och allt ar rent och frascht.

Det maste ha synts pa oss att vi var trotta igar for alla lyckades lura oss ;) Vi skulle ta tuk tuk till ett shoppingsenter men det blev typ 10 stopp till pa vagen for han som korde sa att det var ju hans fodelsedag sa kunde vi inte SNALLA folja med honom dit och dit, ok please? Sa vi akte runt och runt medan vi sa stopp och han sa, ok please? sa vi fick se massa sevardheter som vi inte hade tankt att se och sen blev hela resan typ 20ggr dyrare an det var sagt fran borjan, haha, sa nu har vi fatt lara oss den harda vagen.. Vid ett av templen som han tog med oss till traffade vi ocksa en annan herre som tyckte att vi skulle aka till nat badstalle langre soderut, fast nar vi hade pratat en stund sa sa han att vi nog skulle vanta nagra dar anda, for jag var sa vit sa om jag lade mig ner i den vita sanden sa skulle Robin aldrig hitta pa mig igen eftersom jag skulle forsvinna da! Tack for den va! :)

Vi sov inte sa varst mycket inatt, jetlaggade som vi ar men vi ar anda lite piggare idag. Har varit och bestallt biljetter till Vietnam pa en lokal resebyra ocksa, det blir typ 2000:- billigare an det hade blivit att kopa biljetterna i Sverige sa det var ett bra beslut att vi vantade med att handla dem. Vi sticker till Ho Chi Min City pa Torsdag. Sen har vi inte planerat riktigt hur lange vi stannar men det lutar at att det blir buss tillbaka genom Kambodja for att titta pa Ankor Wat och sen tillbaka darifran till Thailand och ev. nan badort innan vi aker hem igen.

Allt ar enormt billigt vilket iofs var vantat  men det ar kul anda. Idag har jag shoppat en klanning och Robin en T-shirt och vi gav inte ens hundringen for bada plaggen. Sen blir det ju billigare ju fler plagg man koper sa jag har gjort en deal med en snubbe har. Jag fick ta lite kort pa klanningar mot att jag kommer tillbaka och koper nagra av honom. Kolla lite pa bilderna och sag till om ni gillar nan modell och isfl vilken farg sa fixar vi :) Alla farger ar heller inte med pa bilderna, men ni kan ju skriva typ vilken farg ni vil ha sa kollar vi vad det finns.

Idag ska vi och kolla pa lite Thaiboxning senare pa eftermiddagen, det gar matcher mellan sex och tio pa kvallarna. Vi blev lite inspirerade for vi snubblade over ett Thai-traningsstalle i en grand pa dagen idag. Det ar sa spannande att promenera omkring har, kommersen tar liksom aldrig slut, man kliver in i nan liten gang och tror att det ar en atervandsgrand, men nejda, den oppnar sig i en ny gata och overallt ligger sma butiker, massagestudior, resebyraer osv.osv. Vi ska ocksa avsluta kvallen med att ga pa lyxbio... vi kommer antagligen att somna, men det kan ju vara skont :)

På väg..

Nu är vi på g. Vi åkte ner till Stockholm redan igår och passade på att hälsa på alla Johnssons när vi ändå åkte förbi. Dutten har blivit så stor! När vi såg honom senast på Ollies student så var det inte alls samma fart men nu springer han runt och pratar och sjunger. Han börjar veta vad folk heter också, fast det var inte så noga med vem som var vem. Haha det är nog mest roligt att säga namnen. :) Robin fick heta "kir" omväxlande med "obin". Han tycker tydligen att Chiri och Robin är lika varandra?

Katrin, Benke och Dutten skulle på kalas till Duttens farbror Joakim på kvällen så då drog vi med Chiri, Jenny och Sverre till en restaurang som heter "Ethiostar" på saltmästargatan (?).  Där åt vi Etiopisk mat och sen hade de livedansare där också som körde lite olika afrikanska danser då och då under hela kvällen. Jag har inte sett någon liknande typ av dans live innan och det var häftigt! De dansar verkligen med hela kroppen, rycker och darrar och grejar, en del danser såg lite ut som fågelimitationer. Vi kom också på att det kunde se ut som någon typ av parningsdans. ;)
Coolt var det iallafall.

Nu har vi tagit oss till Arlanda och fått i oss en riktigt smaskig frukost så nu väntar vi bara på att planet till Moskva ska gå, det är en stund kvar. Det snöar utanför fönstret, (gör det det i Ludvika också?), så det kä

Nära..

Shit.. nu börjar det faktiskt närma sig. Saker som man planerar långt fram i tiden känns ofta så grymt avlägsna men så säger det bara swosh! och sen är det plötsligt dags, iallafall är det så för mig. Nu är det bara ett par dagar kvar sen sitter vi på flyget till Bangkok! Så skönt som det ska bli med lite värme, och semester i tre veckor det minns jag inte sist jag hade!

För att göra det hela ännu lite bättre så hade Robin en överaskning igår, haha det skulle vara en överaskning men han kunde visst inte hålla sig. Han har bokat rum på ett lyxhotell i Bangkok som heter Dream. De hade ett reportage om det i gammalt nummer av Café och det såg jättefint ut. Vi ska bara bo där ett par nätter i slutet av resan men det ska blir kul att få lite kontrast och variation i jämförelse med backpackerlivet. Lite lyx i tillvaron är ju aldrig fel... :)

RSS 2.0