Killing Fields.

Det har internetcafeet ar ganska dyrt, inte. Det kostar hela 3kr/timme att surfa har :)

Idag vaknade vi ganska tidigt efter att ha sovit ganska gott en ganska lang natt. Tyvarr har Robin ocksa lyckats bli forkyld sa han har varit lite hangig idag, darfor drog vi ned lite pa det planerade tempot. Vi hade tankt att hinna med bade Killing Fields, fangelset och marknaden idag men vi sparade fangelset till imorgon sa att vi kunde halla tempot nere, stackarn.

I tuk tuken pa vag till central market. Det ar hogertrafik i Kambodja, fast det ar inte sa noga... ;)

Vi akte forst till central market som ar den storsta marknaden har i Phnom Penh, det var sa mycket saker dar! Stort och ett myller av folk, fast det fanns inte sa mycket som vi ville kopa, vi tittade lite pa iPod-kopior men de ar inte sa billiga att man vill chansa utifall de gar sonder. Det enda vi kopte var en Lonely Planet-bok om Kambodja, fran och med nu ska vi alltid kopa en san bok om stallen innan vi reser nanstans, de ar sa bra! Kanns lite dumt dock att kopa den har eftersom det garanterat ar en kopia och vi vill ju stodja fortfattarna eftersom vi gillar det de gor... naja vi har ju inte mojlighet att kopa nan akta har iallafall sa det far vara sa. Vi far kopa akta till nasta resa istallet, for fler lar det bli! :) Pa marknaden var det ocksa valdigt mycket tiggare, jag ar sa kluven till hur man egentligen ska gora, om man ska ge dem nagot eller inte? Enligt reseboken ska man inte gora det men det ar jattesvart nar det kommer nagon som ser lidande ut eller har ett litet barn med sig och ber om pengar till mat. Sen har vi ocksa markt att ger man till nagon sa star det snart hur manga som helst i ko brevid en och SA val tilltagen resekassa har vi inte sa att vi kan sponsra alla behovande. Det ar svart det dar... jag kanner mig sa taskig ocksa nar jag inte ger nagot. Tips i fragan nagon?
                                   
Vi tog en tuk tuk till ett grymt overpris till Killing Fields efter lunchen. Det ligger 15km utanfor staden och det var trevligt att komma ut och aka lite sa vi fick se lite omgivningar ocksa som omvaxling till stadsmiljon. Tydligen ar det ett Japanskt foretag som har hand om Killing Fields och tar intrade och sa fran turisterna, lite udda att ett utlandsk foretag ska tjana pengar pa Kambodjas olycka? Men Kambodja ar ett fattigt land sa de har gjort nan deal om det dar sa att foretaget bland annat hade gjort i ordning vagen ut till falten och sa.. men anda kanns det som ett konstigt arrangemang.
Killing Fields ar idag en valdigt fridfull plats och vi hade valdigt svart att faktiskt forsta vad som hande dar for bara nagra decennier sedan, det gar liksom inte riktigt att forsta for oss som aldrig egentligen har upplevt nagra hemskheter. Fran de aren, 75-79, finns ocksa valdigt lite kvar idag. Det ar klart att de forsokte stada bort sparen sa bra som mojligt efter de hemska brott de begatt. Det var till och med sa smart uttankt att de flesta av massgravarna gravdes under den torra perioden pa stallen dar floden gick under regnperioden sa att nar regnet och floden kom sa tog den med sig mycket av bevisen.
                               Usch, det ar verkligen svart att forsta vidden av de har brottens grymhet, inte bara de personer som ultrakommunisterna ansag som sina fiender mordades utan aven deras familjer och vanner, hur mycket folk som helst och pa otroligt grymma satt. Pol Pots regim mordade tom sina egna mordare efterhand sa att ingen skulle ha koll pa exakt hur manga som hade avrattats, det kallar jag iskallt beraknande! Eftersom Roda Khmererna var sa noga med att stada efter sig sa ar inte Killing Fields idag stort mycket mer an ett boljande landskap med informationsskyltar och avgransningar runt de olika massgravarna (fangarna var sjalva tvungna att grava gravarna innan de dodades och lades dar i). Det man mots av direkt man kommer dit ar ett stort minnesmonument dar alla skallarna fran de narmare 20000 som dodades dar ligger uppradade, sorterade efter alder. Det jag tyckte var mest gripande var offrens klader som ocksa de fanns samlade i monumentet, just grejen att det var helt vanliga klader vittnade verkligen om att dessa hemska brott drabbade helt vanliga, oskyldiga manniskor.

Har ar nagra av skallarna och under ligger alla offrens klader.


Pa vagen tillbaka fran Killing Fields stannade vi och tog lite kort pa landskapet utanfor stan som ar jattefint!

Imorgon sa vi borja dagen med ett besok i fangelset dar folk satt tillfangatagna och torterades innan de fordes till Killing Fields for att avrattas, det blir intressant att se. Sedan har vi kopt bussbiljetter som tar oss till Siem Rep imorgon eftermiddag, den resan tar sex timmar sa vi ar inte framme forran imorgon kvall. I Siem Rep ska vi se Angkor Vat och sen passar vi nog pa att se staden i ovrigt ocksa nar vi anda ar dar, men efter det sa lutar det starkt at att det blir nagon slapp badort med lite snorkling och annat, det skulle vara skont nu bara Robin blir kvitt sin forkylning!


Har ar en bild fran igar nar vi var pa vag med baten over mekongdeltat.

Nu snorvlar Robin alldeles for mycket har brevid sa vi ska nog ga hem och lagga oss, ha det sa bra dar hemma!

Kommentarer
Postat av: kix

usch vad jobbigt med förkylning. jag har ett tips om dem där tiggarna! Ge dem mat i stället om ni tex har lite över, då är man säker på att de inte går och köper knark och andra läskigheter.Plus att till skillnad från pengar så kan de andra tiggarna se att ni har slut på mat:)



Ha det bra!

2008-11-25 @ 15:46:17
Postat av: Börje

Kul att följa er resa dag för dag. Mycket minnen att smälta.Blir det Tahiland sista veckan med bad o avkoppling,annars måste ni väl ha 1 vecka till och vila upp er när ni kommer hem. Lathunden som du fixade,Ingrid,den var perfekt.Det snurrar på bra på nätet. Häls. Börje

2008-11-25 @ 19:50:46
URL: http://ingridonwheels.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0