Att lyfta sitt hus

Vi håller för stunden på att anlägga en ny grund, bara det i sig är ett stort jobb men nu finns ju redan huset där och måste då lyftas bit för bit så att vi kan gjuta under. Vi använder domkrafter och lyfter bit för bit.

Så här går det till
1. jämna till marken under en av reglarna i väggen och lägg under singel, på det lägger man sedan en rätt tjock bräda, sedan kommer själva domkraften.


Steg 2 Lägg metallplattor och en bräda i mellan även upptill


Nu är det bara att hissa!


Ganska häftigt att en så pass liten domkraft kan lyfta huset. Lite otäckt är det allt för ibland knakar det ganska ordentligt... Det blir skönt när grunden är klar så vi vet att huset står stadigt de närmsta hundra åren.

Naturlig skönhet

Miljön runt Sandsta ganska lantlig, vi har nära till stan men bor ändå "mitt i skogen" med forsens brus som bakgrund. Det finns inte jättemycket stigar runt vår tomt men här och var syns rester av gamla vägar. Jag har en lite lös plan på att förbättra/röja lite av de här vägavsnitten och binda ihop dem med varandra så att vi kan få till en promenad/motionsslinga på någon km i den närmsta omgivningen. Jag gillar att komma ut i skogen och det skulle vara skönt att ha möjlighet direkt utanför dörren.

Självklart kan man vara i skogen utan stig men ute hos oss är det ett fågelreservat i skogen så de röjer ingenting utan alla träd som faller får ligga hur som helst. Det blir bökigt att gå för det är som trädplockepinn överallt. Med min kommande "röjning" av gammal väg ska jag egentligen bara flytta träd åt sidan är tanken, inte förstöra något för fåglarna men ändå göra det framkomligt.

Allén som leder fram till krafttuberna


"ån" som leds in i tuberna längre ned


Skogen bakom vårt hus, bilden tagen från allén


Vi har också små gula darlings alldeles i närheten :)


En av de gamla vägretserna, ser mest ut som en stig på bilden men i verkligheten ser det ut som två gamla hjulspår


Det är så skönt att komma ut i skogen, det blir verkligen en laddning av batterierna även om man bara är där en liten stund!

Förra helgen

Jag ska väl fortsätta där jag slutade, tog en massa bilder förra söndagen som inte har fått komma upp ännu. Jag hade trevligt fikabesök ute i Sandsta av alla grannarna på Snöåvägen, de hade inspektion av huset, tomten och omgivningarna.

Ewa, Vincent, Madde och mamma


Partytältet som vi fick av mamma kom återigen till användning. Dessvärre är det flera olika hundar som har sprungit (!) igenom myggnätsväggarna på ett par ställen så sånna får det bli nya till nästa sommar ;)

Linda, Ewa, Vincent


Hanna, Micke, Milton, Tobbe, PW


Världens sötaste Mille posar :)


Mycket trevligt med fikabesök, vi fick också en söt "inflyttningspresent" i form av en ljuslykta. Så fin så :)


En god bok

När vi besökte Ovolins byggnadsvårdsbutik i Örebro i veckan köpte vi en bok som heter "Gamla Fönster". Den handlat helt enkelt om gamla fönster, fördelar och nackdelar med dem samt hur man vårdar, renoverar och restaurerar dem.Vi ska ha kvar fönstren ute i Sandsta och de är materialmässigt i fint skick men i stort behov av målning och omkittning. Som tur är inte virket åtgånget så vi behöver nog inte restaurera så mycket, mer renovera och det känns bara roligt och spännande. Nu i sommar har vi, jag Kristin och Robin, skrapat och tagit ur glasen i de flesta bågarna så när vi nu har läst på ordentligt är det dags att sätta igång att fixa till dem igen. Här är en av de fina Sandstabågarna under skaparbetet i somras.


Boken svarar på de flesta av funderingarna vi har haft inför projektet och är verkligen utförlig i sina beskrivningar. Faktum är att jag tror vilken "tummen-mitt-i-handen-typ" som helst skulle kunna utföra en fönsterrenovering efter att ha läst den. Dock irriterade det mig något när jag för tredje gången i samma kapitel blir påmind om någon trivial detalj, det blir lite tjatigt med storebrorsmentaliteten på vissa ställen. Jag tror att om man känner sig osäker och följer beskrivningarna så finns det ingen anledning till de här upprepningarna. But thats just me...
Var ju tvungen att hitta något negativt :) På det stora hela är jag väldigt förtjust i boken och rekommenderar den starkt till er som ska renovera fönster. Boken känns också påkostad och har fina bilder.


Så här fina kommer våra bågar förhoppningsvis vara nästa sommar. Precis den här gula nyansen ska vi ha, fast lite mer grått i fodren (30% grön umbra) mmm... :)


Till slut vill jag bara slå ett slag för att renovera sina gamla fönster istället för att byta ut dem. Är huset i övrigt isolerat och man är noga med tätningsremsor under den kallare delen av året så är energiförlusten överkomlig. För oss som har en rätt tight renoveringsbudget är 3500 i materialkostnad för renoveringen väldigt överkomlig i jämförelse med att köpa nya fönster... vad det skulle kosta vill jag inte ens tänka på! -.-

Lördag...

Idag hämtade vi den nya Tombolan som vi fick tag på, ser verkligen lite fräschare ut än den gamla och ska förhoppningsvis hålla tills grunden är klar. Var en man i Hagge som sålde den och det var skönt att kunna hämta den så nära hemma. Blir dessutom billigare än att hyra en och mycket enklare, drygt att åka med släp och hämta samt lämna en varje gång man ska gjuta!Här är bildbevis för att 37% av balken är färdiggjuten! Vi närmar oss hälften med stormsteg. Imorn börjar vi förbereda för nästa bit, har vi tur kan vi ta oss runt hörnet i nästa vecka.Det börjar bli höstigt ute i Sandsta, man kan ana en gulare ton i grönskan och så tycker jag att det känns i luften rent generellt att en ny årstid är på väg. Luften är högre och klarare. Sommaren är min favoritårstid men hösten är inte så dum den heller, vi har ju faktiskt ytterligare ett par månader med ok väder framför oss.

Ovolin och Murphey

I veckan låg vi till en början väldigt bra till tidsmässigt. Efter måndagen och tisdagens arbete hade grabbarna nästa bit av grunden klar för gjutning. Onsdag kväll skulle Robin fixa det och åkte ut trots regn och allmänt kasst väder. Han hann precis blanda klart första satsen cement och så gick tombolan sönder. Suck. Det var bara att åka hem igen.

På torsdagen kunde vi hyra en tombola och Robin gjöt en bit till medan jag jobbade. På eftermiddagen gjorde vi en utflykt till en byggnadsvårdsbutik i Örebro som heter Ovolin. Vilket toppenställe! Paret som har det var väldigt trevliga och butiken var inspirerande med små utställningsmiljöer från olika tidsepoker. Hela butiken andades byggnadsvård och de hade använt gamla saker överallt i skyltningen och i hela butiksmiljön. Helt i min smak :)
www.ovolin.se

De blandade färgen precis som vi ville ha den medan vi väntade och gav bra tips och råd om tillvägagångssätt.
Vårt hus kommer att vara målat i ljus faluröd och ha foder i vitt brutet med 30% umbra och ockergula bågar. mm.. Någon som sett Gysinges reklambilder? Precis sådan färgsättning blir det i alla fall. :)

Mysigt!
'


Finfina emaljskyltar som kan beställas med valfri text, det fann också elprylar i gammalt stuk och en massa annat


På vägen hem åkte vi såklart på en punka! Har aldrig fått punka på en bil förut men någon gång ska man väl göra det också. Det är väl helt ok men tyvärr upptäckte vi när vi skulle byta till reservhjulet att volvos verktyg inte riktigt håller måttet. Det böjde sig helt enkelt när vi skulle lossa muttrarna. Gosh, som tur var fanns det ett hus i närheten så vi fick låna ett riktigt verktyg. Murpheys lag helt enkelt med trasig tombola och trasig bil samma vecka..

Hjulet med punkan


Volvos undermåliga verktyg


Projekt idag blev alltså att byta däcket/skaffa tombola, båda är är nu fixade så vi kan ta helg. Eller ja jag jobbar ju i morgon och sen gräver vi igen på Söndag men ikväll är det helg i alla fall!

Loppisfynd och tokiga hundar

Gårdagens loppisfynd är ett par detaljer till den kommande inredningen ute i Sandsta. Jag vet inte vad det heter men det är en dekorativ båge att dölja gardinuppsättningen med. När vi köpte huset satt en sådan i fönstret i hallen och nu snubblade vi alltså över två till. Kul att kunna komplettera med "äkta" saker. Att gå på loppis är verkligen som att gå på skattjakt och när man gör ett riktigt fynd är det alltid lika roligt.

Så här ser de ut, den vi redan har är dekorerad på ett annat vis i svart och guld men det gör absolut ingenting eftersom de kommer att sitta i olika rum.


Närbild på den fina målade ådringen, snacka om att lägga ned tid på detaljerna.Vilket hantverk...


Som ni kan förstå är jag väldigt nöjd med vårt fynd. :)

...och så till de tokiga hundarna, ikväll tror jag det var SM i att ligga konstigt.

Rocky


Ebba


Rocky igen


Jag tycker inte alltid det ser så skönt ut, men det måste väl vara det. Nu ska jag också lägga mig, inte så konstigt men däremot i en nybäddad säng!


Skifferplattor

Börjar inlägget med en bild på det som vi gjöt igår, såhär långt kom vi alltså. Mer än halva framsidan klart.Idag har vi varit på Vincents dop och jag märker att jag blir äldre samt att jag är släkt med min släkt, har alltid tyckt att det vart så fånigt när mamma, mormor och gammelmormor blir rörda för minsta lilla men se där vem satt inte och torkade tårarna under ceremonin - jo just det, jag!

Vi hann med en vända på loppisen efter dopet och där gjorde vi ett fynd till inredningen i huset. Eftersom jag inte har knäppt nåt kort på det ännu så spar jag dem till i morgon.

Eftermiddagen ägnade jag åt att ta upp skifferplattor på mammas och pappas gård, de ska dränera runt huset och ska därför inte ha kvar sina plattor, perfekt för oss för plattorna är verkligen fina och passar bra till allt gammalt där ute hos oss.


Det är de här fina plattorna som det handlar om. Ganska många, räcker nog till uteplatsen vi har tänkt oss framför "vinkällaren"Daniel kom förbi och gav mig ett handtag, han vickade upp plattorna så att jag kunde bära bort dem.Sen tyckte han det blev för varmt så då gick han upp på altanen och fotade mig och mamma istället. :)


Det bor ganska många myror under där plattorna har legat, på några ställen blottade vi deras "äggkammare". Här hann jag med att fota äggen innan de släpades längre ned i boet. Bara någon minut efter att fotot togs var alla ägg helt borta. Imponerande djur!

Det finns inga genvägar till en god tacos!

Har precis satt mig i soffan efter en lång dag. Efter jobbet drog jag ut till Sandsta för att hjälpa Robin att gjuta en bit igen. Felicia gjorde oss sällskap så det var riktigt trevligt. När vi kom hem hade mamma gjort tacos och det smakade fantastiskt, mat är aldrig så god som när man har arbetat hårt innan man äter den. :)

Det har hänt lite grejor i Sandsta i veckan, Robin, Olli och André har förberett, grävt och grejat inför gjutningen som vi gjorde idag och Thomas har varit där och fällt lite fler träd. Arbetet går framåt och talesättet "sakta men säkert" stämmer ganska bra in.

Här har vi börjat fylla med den massa vi gräver fram från under huset, två björkar som stod precis där vi skulle fylla fick ge vika nu i veckan. Vi tänker lite att eftersom vi är omgivna av skog runt hela tomten så är det bra att ta bort rätt mycket träd inne på tomten för att få in ljus.Bakom huset har två stora granar fått flytta på sig, den närmast kameran fälldes tidigare i sommar och nu i veckan blev det en till som låg närmare den bortre gaveln. Här bakom huset ska en hel del massa också grävas ur så vi kan få ett frånlut från huset.


Så här långt hade vi gjutit sedan tidigare.Här håller Robin på att armera innan vi ska gjuta, formen är färdig.


Så här långt blev det idag, det blev ingen bild efter vi var klara för då var det bara mat som gällde!


Så, nu har vi gjutit ca 28% av balken till nya grunden, det är faktiskt mer än en fjärdedel :)

Sandsta - snart ett år har gått

I september 2009 köpte vi vårt drömhus på Sandstavägen 10. Ett tidigare sommarställe i till synes ganska gott skick som vi köpte för att göra om till permanent boende. När det gäller gamla hus så får man alltid lite mer att göra än man tänkt och så var också fallet här.

Vi har fått inleda arbete med att byta ut syllen runt hela huset och så småningom blir det en helt ny grund... mycket jobb men det kommer att kännas mycket lugnare att till exempel inreda badrum inne utan att behöva oroa sig för sättningar! Kul att kakla ett helt rum och sen ett halvår senare har det spruckit. Men det slipper vi nu.

Här har vi en vy från vårt kommande kök...


Robin och Olli tvångsposerar efter att vi ägnat 4,5h åt att dra upp den här stenen ur den blivande nya grunden.


Hoppas jag kan få till lite tätare uppdateringar, jag ska försöka! :)

RSS 2.0