Välkommen till Sandsta!

Jag och Robin köpte hus nu i höst och jag har länge lovat bilder på det och nu kommer de äntligen! Huset har använts som fritidshus fram till vi köpte det och nu ska vi rusta för året runt boende. Detta är ett projekt som kommer ta en del tid framöver men det är rologt och vi har redan börjat så smått....

Huset från utsidan ser ut såhär:

 huset från baksidan

Inne på undervåningen:
                     
till höger innanför dörren,     Trapp upp rakt fram,          hall till vänster innanför dörren

           
Vardagsrum med kamin, ingång till höger från hallen

           
Kök med vedspis, bakom väggen med dörren i bakgrunden finns ytterligare en trapp som ska bort för att få större kök och större sovrum uppe

        
Trappen bakom köket

Övervåningen:

             
Sovrum uppe med kakelugn


Oinredd kallvind där vi ska göra vardagsrum/allrum. Räckena i mitten är där trappen som är alldeles innanför dörren kommer upp.

På tomten finns också dessa byggnader:

Utedass och förråd. Totalt fem skithål! :)


Detta har nog varit matförvaring en gång i tiden, nu rasar den snart ihop och tjänstgör som vedförråd.


De här två nyklippta snygingarna var såklart också med och grejade :)

Nu är det sent, skriver mer om huset och vad vi ska göra med det en annan dag, nu finns det bilder iaf!

God Natt

 

 

 

 


Mitt bytespaket - Äntligen!

Jag har tagit mig hem från det stora landet i öst, kom natten till förra måndagen. Det var skönt att bli hämtad på Arlanda av en glad pojkvän och två ivriga hundar. :)

Nu har jag äntligen fotat mitt fina bloggbytespaket som jag fick av Tjohalia:Paketet hade en härlig touche av jul med ett fint förkläde och en korg att ha fika i i samma tyg, helt perfekt eftersom det "skapande" i paketet var saffran som jag ska baka lussekatter med till helgen. :)
Sedan fick jag en mössa till en kompis barn, Milton eftersom jag anmälde honom som stand in. Jag har ju inga barn.
Sedan var det såna bra bokstäver som man kan trycka på saker, det var perfekt eftersom jag länge velat prova sådana. En ny mönstertidning, ett kostymmönster, ett doftljus, ett rosa/vit randigt tyg och mitt favoritgodis(!) Djungelvrål fanns också med i paketet :)

Tack Tjohalia för ett toppenfint paket! :)

Papi

Pappa har väl inte direkt fått vara med i beslutet, fostra valp eller inte och han kontrar med att kalla Zoe för "Piggsvinet" och "Lilla Rabies" Men ändå kan han inte riiiiktigt låta bli..


Pappa goar med "Lilla Rabies" som ligger i en enormt konstig ställning?

Zoe!

Idag har familjen utökats, iallafall för ett tag. Vi var på dogshelter för andra dagen i rad idag och eftersom Zoe inte hade någonstans att ta vägen så har hon sitt fosterhem här sålänge. Hon ska alltså bo här tills någon adopterar henne. Det är tydligen lättare att adoptera bort hundar som redan bor hemma hos någon.


Zoe är ca tre månader och lämnades utanför shelterets port i förrgår. Stallivet passar inte så bra för en liten baby, hon kan inte introduceras i den "lösgående" flocken riktigt ännu så det blir mycket tid ensam i en liten bur. De senaste dygnen har nog varit rätt omtumlande för henne, lämna den gamla tillvaron (vad det nu var), hamna bland massa okända hundar i en liten bur, sitta där i nästan två dygn, idag har hon varit hos veterinären, fått vaccin, blivit badad och fått frontline mot sina loppor. Inte undra på att babyn är trött..


Gillar närhet :)

Gosgrisen.

 

  

Skönt att vara nybadad, avlusad, mätt i magen och ha en egen sovplats.

 

Det är ett riktigt bra dogshelter vi har hjälpt till på. Hundarna verkar ha det bra, de bor rent och får vara ute dagligen i små grupper eller större gäng. Småhundarna går i ett riktigt stort gäng med uppemot ett par hundra hundar, det funkar bra och utan några större incidenter. Målet är att hundarna ska kunna adopteras ut till ett eget hem så småningom även om många av dem kanske inte passar för det och blir kvar på shelteret hela livet


Några darlings som bor på shelteret. Dessa fyra är ca sex månader och ska förhoppningsvis få egna hem.


Dundun är en oldie på shelteret, han är lite special eftersom han är döv och kan inte umgås hur som helst med de andra. Men öppna sin dörr kan han och han ville mycket hellre vara med oss och städa istället för att vara på sitt rum :)

Gjorde sista shoppingrycket idag också, köpte mig en vinterjacka och en väska samt lite mer smått och gott. Hade också bestämt mig för att köpa de där dyra skorna som jag blev så kär i men de var såklart sålda... man ska slå till direkt när man hittar något så snyggt!

En dag kvar i Beijing och sen bär det av hemåt igen. På söndag alltså.


Lena mailar bilder :)

På de håriga älsklingarna. Skönt att veta att de har det bra.


Mina tuffsar.

På söndag hämtar de mig på arlanda tillsammans med min andre tuffs. Längtar efter att få träffa dem igen. <3

...

Inser att jag kanske har blundat lite grann för det smärre problemet att allt jag handlar här måste få plats i en resväska som inte får väga mer än 20kg. Hum.Vi hittade tygmarknaden idag. där. fanns. mycket. tyg. minst sagt. Det var dock sjukt kallt och ingen pratade engelska så det blev inte ett jättelångt besök. Jag får lite problem när jag drunknar i valmöjligheter, då vet jag plötsligt inte alls vad jag ska ha. Slutade med att jag köpte två sorters teddytyg (som jag redan har hemma) och svart stretchspets (har jag aldrig tänkt tidigare att jag behöver). Det jag egentligen skulle ha var sweatshirttyg. Vi hittade det på ett ställe, men vi fick inte köpa det. Återigen, varför är ingen fråga man får svar på. Synd eftersom det tyget är dyrt hemma.

  

Jag köper alltid så stereotypa mystyger, det är vad jag "faller för" när jag står där och ska välja. Iofs fanns det inga ostereotypa, så jag skyller på det. :) Nöjd med stretchspetsen iaf, ska nog köpa ett enfärgat sidentyg och göra en klänning med stretchen utanpå.. kan bli najs.

Jag har en ny favoritbloggare, Charlies pappa, humor. Läs här

I morgon blir det shoppingpause, vi ska åka till animalshelter och avlusa katter imorgon. Jag ser fram emot det, det blir spännande.


Zoo market...

... blev en besvikelse tyvärr. Det fanns mycket fina grejer men efter en stund upptäckte vi att man inte fick prova kläderna. Häpp. Hur vet man då om de passar?

Zoo market var mycket riktigt ett ställe där unga kineser själva handlar, vi var de enda västerlänningarna där. Tyvärr innebar det också att ingen pratade mer än ytterst lite engelska. Kickan läser kinesiska men har inte hunnit så långt att hon förstår allt än så vi kunde inte få något svar på varför man inte fick prova.

Varför är en fråga de inte är så vana vid här, det är mycket hierarkier och så. Här nöjer man sig med "no trying" medan för oss från väst kliar det i huvudet när vi inte kan få veta varför!

Jaja, bara att acceptera läget. Kickan skulle nog iaf ge det en chans till, ta med sig en kinesisktalande kompis och se om det finns något varför eller om det bara är så. Vi ville ju trots allt handla... men kan vara bra att veta om det passar först!


btw, nu gick det senaste paret workers igen, elen funkar för tillfället, får se hur länge det varar. ;)

Kinesiska workers

Varje dag som jag har varit här har mamma och pappa haft något problem med huset och fått hitskickad en "worker". Kinesiska workers är roliga, de har speciella dräkter och egna "tossor" med sig för att ha utanpå skorna. Visst är huset här fancy, men jag förstår att det blir drygt när någonting alltid är trasigt. Är det inte AC:N så är det varmvattnet, eller elen, eller värmen, lampor som inte funkar etc. etc. Mamma är hemma, men har ett heltidsjobb med att hålla huset på rätt köl och hålla koll på alla workers. Lite kul tycker jag som får en lagom dos och kan fnissa åt alla söta workers, väldigt okul tycker min mamma.En sticker skruvmejslar i elskåpet och en håller upp dörren. Får se om det blir bättre nu då... :)


Snow day!

Det var oväder i Beijing i natt. Nu är det någon decimeter snö och solen skiner. Den där decimetern snö var perfekt för i morse kom ett meddelande från Kickans skola om att de har "snow day" idag. De är lediga för att det är för farligt för eleverna att ta sig til skolan. 1 dm, den har snart smält dessutom. HAHAHA

Vi ska ägna den snöiga dagen åt att utforska Zoo market.

Antikt

Idag slog jag till och köpte den här:

tror den kommer passa bra i vårt hus så småningom.

Med på köpet fick jag en annan antik, ja grej, som ser ut såhär:

Det är nån sorts vas/mugg typ, fin i allafall. :)

Här kommer två bilder på Daddy cool och Kickan när vi åt pizza utanför Silkmarket igår, blev lite sjalar och presenter inköpta. Nu verkar hela resten av familjen vara lite krassliga, ont i magen, halsen, förkyld etc. så vi får se vad det blir imorgon, kanske att jag får bege mig ut på äventyr på egen hand.

Daddy cool, med Kickans nyinköpta hatt och en storlekslapp som örhänge. Hehe.


Kickan! :) Min sis. <3

Haha, notera i hur jag har lyckats fånga mannen i bakgrunden mitt i en tugga.

Ingrid goes Foki! :)

Med semestern kommer också en hel del extra tid att pilla med saker. Trevligt eftersom jag gillar att pilla. :) Har ju inga syprojekt här så nu fick det bli naglarna istället, inspirerad av Foki såklart! Hon är ju en riktig konstnär när det kommer till naglar! Fast jag körde på mina egna naglar direkt istället för lösnaglar.Piffigt va? :)

Flanellfrossa

Liten lokal marknad, massor av grejer, äntligen några tygbitar jag gillade! Första biten stretchtyg funnen också, vanlig vit trikå som jag egentligen har hemma men för 15kr/m fick iaf 1m följa med hem.

Som jag skrivit tidigare kan den kinesiska smaken kanske anses lite prålig, jag tycker inte alltid att saker de tycker är adorable är så värst söta, det blir lätt för mycket. Gäller även tyger. Har letat flanell för att sy pyjamasar och nattlinnen, men jag tror inte att alla vuxna kanske uppskattar neonrosa Hello Kitty eller björnmönstrat i tusen färger. Utbudet är dock gigantiskt så det gäller bara att fortsätta leta.

Dagens fynd:


De två högra är mina och det till vänster är mammas, men kanske jag snor en bit av det jag också, passar till herrpyjamas? Gillar de två högra för att de både kan användas till vuxen och barn. 10kr/m. :)

Har hittat en hel tygmarknad också, eller läst att det ska finnas en. Får bli en tur dit och hoppas att de har stretchtyg, det verkar närmast vara en bristvara bland alla sidentyger och övriga stela tyger.
-"watch your purse and leave your kids at home" undrar vad det är för en marknad jag...

Matlagning och vidare shopping.

Matlagningskurs i Hutongerna var första punkten idag. Spännande att se en riktig kinesisk kock arbeta och sen fick vi lite nya lärdommar. Mest upplysande för mig var att få lära mig om kinesernas syn på kyckling. Jag har alltid antagit att man här serveras "beniga och seniga bitar med skinn" etc för att det är billigast och eftersom de är så många så måste de ta vara på allt på djuret. Icke. Här anses köttet på benen vara det godaste och hela alltihopa används utom just själva lårbenet, ni skulle sett med vilken snits kocken liksom "skalade av" allt annat på benet med lite specialsnitt med kniven. Helt tvärt om alltså. På köttmarknaderna här är kycklingbröstet de billigaste bitarna.....

Nu när jag vet det här kan jag ju tycka att jag borde ha funderat på varför vi även på riktigt fina banketter i cirkussammanhang serverades den typen av kött, men det har liksom inte slagit mig. Väldigt spännande att lära sig om alla skillnader!


Den kinesiske kocken och den svensk/brittiska översättaren.


Mamma wookar för fullt! Vi fick göra tre rätter, en med Tofu, en med gröna bönor och en med kyckling/jordnötter. Alla väldigt goda! Vi fick också recept på rätterna så det blir såklart tillagning igen hemma sen.

Eftersom kursen hölls i Hutngområdet blev jag och mamma kvar där sedan. Jag hade inte sett "de riktiga" hutngerna tidigare eftersom vi, när jag och Robin var här, cyklade dit på egen hand och aldrig riktigt hittade de mysigaste kvarteren. De var såklart rätt turistiga men otroligt mysiga med rinnande vatten, små butiker, cafeér och barer. Priserna i de små butikerna var såklart jämförelsevis rätt höga men jag kunde inte motstå några söta fodral med pandor på och några hårspännen.


Ett av vattnen i de mysiga hutongkvarteren.


Rickshaw!                        Köpte en mysig kofta i en liten affär och fina fodral i en annan.

Det är rätt skönt att bara dra omkring här, inga tider att passa, inga måsten. Bara gå dit näsan pekar och det ser spännande ut, och shoppa förstås.. det är ju aldrig fel. :)

PS, mitt bloggbytespaket har kommit nu, jag är så spänd på det men jag kan ju inte blogga om det förrän jag kommer hem. Håll ut kära hemlisvän, det kommer en redogörelse så snart jag är tillbaka! DS

Kinatankar

Som vanligt väcker min vistelse här en hel del tankar kring detta stora häftiga land. Jag tycker det är enormt spännande med de stora skillnaderna i sättet att tänka och jag har läst många böcker som på olika vis handlar om Kina, dess historia, folket, kulturen etc. När vi träffar folk här så står det ganska snabbt klart tack vare de olika situationer som uppstår att vi tänker på helt olika sätt, då inte sagt att det ena är bättre än det andra, men absolut olika. Ju mer jag läser och upplever desto tydligare blir det.

Något som för mig kan vara svårt är titlarna. Mamma och pappa har på veckodagarna en kvinna i huset som hjälper till med tvätt och städning, en så kallad "Ayi". Har man någon som städar hos sig hemma i Sverige så kallar man ju varandra vid namn antar jag (har aldrig haft någon) men här säger man "Ayi" och det är också vad hon kallar sig själv. Det är liksom med stolthet som man kallar sig det man har som yrke.

Likaså detta med arbetstillfällen. Min familj har ju alltid tidigare städat själva men här anses det i det närmaste opassande att inte ha någon som hjälper till, då blir det ju ett arbetstillfälle mindre. Överallt finns det folk som jobbar, det är inte alltid så självklart vad deras uppgift är men det kan ju alltid rymmas någon extra. I affärer är det ganska ofta fler biträden, städare, kassörskor etc än vad de finns kunder men det är helt i sin ordning för arbetskraften är billig och den anställda slipper gå arbetslös. Win-win-situation liksom... Oj, vi får inte glömma alla vakter som finns överallt. Ingen vet nog riktigt vad de vaktar emot (man kan tom lämna cykeln olåst) men de är överallt och de har iaf ett jobb.

Olika som sagt men väldigt spännande...

Här är lite fler grejer som poppade upp i huvudet idag:

Här i Kina kunde staten ordna regn över Beijing för att "tvätta" luften inför OS, men det går knappt att titta på TV eftersom ljudet hela tiden ligger före munrörelserna - måste vara lätt fixat i jämförelse? Kanske det helt enkelt inte är en issue här..

De kunde bygga Kinesiska muren för X antal år sedan men de har fortfarande problem med sina husbyggen, i Källaren på mammas och pappas relativt fancy hus i ett nybyggt område är det redan mögelangrepp och tapeten lossnar av fukten. . . . Kanonfint hus dock. :)

Mycket tankar som poppar upp, jag trivs dock enormt bra i det här landet, alla människor är trevliga och det händer något hela tiden. I morgon ska jag och mamma på matlagningskurs hos en Kinesisk dam som bor i hutongerna, vi ska laga någon kycklingrätt med jordnötter. Det blir spännande! Blir antagligen lite hutongshopping efter det också....

Hoppas allt är bra där hemma!

Dagens happenings

Blev ingen visit to the dogshelter, vi kom inte in. Vi hittade det efter närmare en timme i bilen men porten var stängd och ingen öppnade. Jaja, vi får ta det till veckan istället och inte åka på vinst och förlust som nu utan försäkra oss om att vi får komma först... :)

Vi åkte vidare till en marknad i de mer centrala delarna av staden och utforskade den istället. Det är ett ställe där kineserna själva handlar, allt är tokbilligt och man kan hitta det mesta. Från levande djur, diverse städtillbehör och cykelbutiker till falska märkesvaror. På många vis skönare ställe än turistmarknaderna eftersom försäljarna inte sliter i en på samma sätt. Dock hade jag svårt att hitta kläder där, den "kinesiska-stilen" innebär rätt mycket glitter och extra mycket allt och det stämmer inte riktigt med min smak, på det viset föredrar jag faktiskt de mer turistinriktade marknaderna. För mig blev det några sjalar samt nejlikor och kanelstänger inför den stundande julen. Känns bra att handla sådant som kostar hemma och som jag ändå ska köpa.


Bilderna ovan visar en kinesisk cykelbutik där bajkarna kostar runt ett par hundra och sen köttavdelningen på matmarknaden... det såg fräscht ut men på många ställen hade de skärbrädor i trä som av utseendet att döma hade varit  med ett tag... kanske skulle vänja magen ett tag till innan jag handlade där.


Dagens bästa fynd! Kanelstänger och sen nejlikor i den lilla påsen. Det doftar underbart av jul! Längtar till första december när jag får sätta nejlikorna i en apelsin och hänga upp med röda band i fönstret. Kanelstängerna blir också underbart vackra som pynt. Hela härligheten kostade bara 11kr, oprutat.


Mina djuriska sjalar för 23kr st, inte heller där blev det något prutande. :) Sen har jag, banne mig, slagit till på ett par uggs. De är så sjukt fula men ändå dras jag till dem på något vis, sen är de ju fantastiskt sköna, självklara att bara hoppa i när hundarna behöver ut senare i vinter.

Uggsen införskaffades under eftermiddagens korta vända på Silkmarket, på hemvägen. Jag börjar känna att jag har lite distans till den sortens shoppande nu, tidigare har det ofta "fångat" mig och jag har köpt mycket som jag annars inte skulle ha gjort. Det är ju så lätt att bara ta med några extra "att ge bort till nån" när man ändå har fått ned priset. Fast jag kan ju inte lova att det inte blir någon onödig grej alls, om inte annat så beror det ju på vem man frågar... :)

Gårdagens shopping

Här kommer lite bilder på gårdagens fynd...Armbanden, som jag är jättesnöjd med, de två översta är mina och det nedre är till snälla Lena som är hundvakt medan jag är borta. Jag gillar alla tre supermycket, de passar så bra till mycket och är enkla men har ändå det där lilla extra...Nya skorna, åh vad jag hade velat ha dessa redan i somras! Letade som en tok efter ngt liknande men hittade inga. Dessa är lite samma som armbanden, enkla men med det lilla extra. Tänk jeans, t-shirt, de här skorna och ett av armbanden och looken är fixad en vardag... fast ja, en vardag i lite varmare väder.. :)

Idag har jag bara shoppat på mataffären, en ansiktscreme från Nivea som hemma kostar 99:- ger man 39:- för här, då är det bäst att passa på.

I morgon blir det besök på ett dog shelter vilket ska bli väldigt spännande att se hur det funkar. Jag antar att antingen blir det hemska syner eller så har hundarna det helt ok, vi får hoppas på det förstnämnda. De har en hel del utländska volntärer iaf så det kan inte vara så hemskt... Blir nog lite shopping efter det imorgon också, får se om vi ska ta Silkmarket kanske eftersom det inte ligger så långt därifrån.

Ha det fint!

Möbeldag

Jag är i Kina som sagt men helt utan den vanliga stressen som brukar kanta besöken här. Under mitt tidigare "cirkusliv" så stod ju uppvisningar på agendan och nervositet/stress var liksom en naturlig del av det hela, nu är det fantastisk skönt att slippa den delen och bara njuta av landet och allt omkring. Å andra sidan saknar jag såklart showerna... det är en enorm kick att uppträda och tävla på det viset... Jag antar att man inte både kan ha kakan och äta den.

Idag blev en lugn dag, cykeltur till ett närliggande shoppingcenter och besök hos "mammas och pappas" möbelbutik/snickeri. De säljer antika och nytillverkade möbler främst i Kinesisk stil. Eller ja, vilken stil som helst egentligen eftersom de sköter tillverkningen själva. Jätteroligt att se!

Här kommer lite inspirationsbilder från butiken på några av de möbler som jag blev sugen på att plocka med mig (hur ska detta bli, vi har ett torp från tidigt 1900-tal som vi ska försöka renovera och samtidigt behålla känslan i, kan man ha kinesiska möbler då?)

Fantastiskt vackert som sagt, extra coolt att man kan få precis som man vill ha, anpassat efter måtten i ens hus. De saker jag har fotat är en blandning av gammalt och nytt, de kan liksom göra så att de nya sakerna ser gamla ut från start och det är ett fantastiskt fint hantverk...

Jag tänker mig att man kan ha den lite gammeldags stilen som vi har tänkt oss men att man kan bryta av med en liknande möbel som någon av dessa, gärna en röd eller grön så det verkligen bryter av.... mm... vi har långt kvar på vårt hus innan vi kan tänka på inredning men man måste ju få drömma lite ;)


Bloggbyte


Mitt bloggbytes paket har kommit fram till sina nya ägare. Eftersom jag är i Beijing så kan jag inte läsa vad du har skrivit om mitt paket (de har spärrat blogspot.com adresserna här...) förutom kommentaren som du lade här i min blogg och enligt den verkar det ha blivit bra, kul! :) Här kommer bilder på en del av det jag skickade.


Något till hushållet, jag har ett eget mönster på en grytvante som jag tidigare har fått beställt/gett bort i present och den körde jag på igen, ihop med en matchande grytlapp.Flickorna fick varsitt värmande vinternattlinne/tunika i skön flanell, hoppas hoppas att storlekarna blev bra och att ni gillar de mysiga tygerna lika mycket som jag gör, tycker att både girafferna och fåren är väldigt gulliga.


Mamman måste ju få en egen present också, mönstret till dessa tofflor kommer ur en Burdatidning och jag tyckte själv att de blev riktigt bra, passar färgmässigt till att mysa i under julen. :) Hehe. Modellen som fick låna ut sin fot ville absolut ha ett eget par så detta kanske får bli en idé till julklapp också..

Jag hade inte fått något paket än igår men jag väntar rapport från Sverige så snart Robin slutar jobbet, vi ligger ju lite före i tiden här...

Hoppas alla har det bra hemma i Sverige!


Beijing

Happ, då är jag här igen då, min femte gång i Kina och Beijing. Känns enormt skönt, det blir så lugnt när jag inte känner att jag har en massa saker som jag "måste". Jag har redan sett sevärdheterna några gånger så jag kan koncentrera mig på shoppingen. Hehe. VILA ska jag göra också.

Jag mjukstartade lite idag men ett par fina ballerinor att ha i sommar och några armband. Hittade ett par skor TO DIE FOR, men de var på en dyr affär, 1300:- kostar de... kan hända att de slinker med hem iaf, jag offrar gärna en del billiga skor för dem. Inte såå ofta jag hittar några som jag blir så förälskad i.. Hittade på samma affär en tokfin kavaj, svart med perfekt passform och beslag, kedjor och grejer på axlarna, Lite Michael Jackson inspirerad typ.. VILL HA! :) Får se vad jag hittar i övrigt... om jag känner mig rik mot slutet av vistelsen så..

Annars förvånar vädret mig enormt, har ju varit här flera gånger tidigare vid den här tiden på året, då har det funkat med jeans, t-shirt och kavaj typ och varit skön temp. Så var det i lördags när jag kom, men på kvällen (när vi var ute och firade halloween) så började det regna och sen övergick det till snö. Typ en dec var det på sön morgon ch sen har minusgraderna hållt i sig. Haha mamma gjorde tom en liten snögubbe igår! Får hoppas att det blir bättre iaf..

Till mina bytesvänner: Mitt paket är skickat i torsdags så du bör få det vilken dag som helst. Jag själv har inte fått något paket ännu, jag åkte ju till Kina i fredags och innan det hade det inte kommit. Robin ska dock hålla koll på när det har kommit så då bloggar jag om det, och sen får det komma bilder när jag är hemma igen om två veckor.

Ha det bra!


RSS 2.0