Singaraja Excursion

Här kommer lite update från utflykten vi gjorde till barnhemmet i Singaraja, norra Bali. Det var väldigt spännande att se och vi blev positivt överaskade över standarden på barnhemmets faciliteter även om det var enkelt såklart. Sådana här upplevelser får en verkligen att inse hur bra man har det....
 
Vi fick börja med att leka och lära känna barnen, sedan fick vi en skoluppgift att göra medan vi var där, vi blev indelade i grupper och skulle ta reda på lite om vad barnen hade för framtidsdrömmar och värden i livet. Lite svårt eftersom de inte är så gamla och inte pratar jättebra engelska men till slut gick det bra! Här är delar av vår grupp, Bas, Dave, Milan bak och framför "våra tjejer" Nicroni, Mas och Dwik. Kvinnan heter Made och jobbar för the foundation Bali children som stöttar barnhemmet. Hon hjälpte oss en del med översättning.
 
Intervju av tjejerna. De tyckte det var lite "pinsamt" att prata engelska men det gick bättre och bättre :)
 
Dwik,14, som vill bli lärare och älskar att sjunga och dansa.
 
Nicroni, 10, största intresse: Dans!
 
Mas, 13, som gillar skolan och har stora planer, hon vill bli "gouvernor" när hon blir stor. MEN för att fixa det behöver hon en sponsor till universitetet. (Liksom de flesta andra barnen)
 
Barnhemmet klarar sig inte på pengarna som de får från staten (75000 rupiah per mån och barn) eftersom varje barn kostar ca 450000 rupiah varje månad (ca 300 svenska kronor) så förutom sponsorer och bidrag från diverse privatpersoner så har de också lite verksamheter där barnen får hjälpa till. Tetillverkning, batiktillverkning och "guest houses" som kan hyras ut till turister är vad man sysslar med och barnen hjälper till en eftermiddag i veckan, två timmar åt gången, de äldre mer. Här gör vi en insats i teproduktionen.
 
Ett av gästhusen som kan hyras ut.
 
Man odlar delvis sina egna grönsaker, ekologiskt, och också en del ingredienser till  te-tillverkningen. En del blommor också bara för fint.
 
Sista kvällen ordnade vi fest tillsammans, barnen visade upp lite inhemska danser och vi bjöd på de tre barnsånger som vi lärt oss sjunga på Indonesiska, ordnade hela havet stormar och bjöd på kakor och godis. Vi hade en jättetrevlig kväll tillsammans! Här är det Dwik och några av de andra tjejerna som gottar sig!
 
Jag blev uppbjuden i en av de inhemska danserna och fick svira runt lite på scen ;)
 
Hela havet stormar.
 
Vi hade en väldigt givande utflykt som också innehöll mycket andra aktiviteter under tre intensiva dagar, besök på Om Unity, hamnen i Singaraja, Lovina beach Resort, GitGit waterfall och delfinspaning i Lovina. Mer om det kommer i ett annat inlägg.
 
Avslutar med en bild på mig och Rainer från tetillverkningen.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0